8.6.16

RELAX SEKEJAP - MAKANAN YANG JARANG ORANG MELAYU DAPAT RASA

Assalamualaikum... Alhamdulillah selesai sudah permulaan Ramadhan 2016.

Yer.. Ramai yang berlumba-lumba mengejarkan pahala. Ada juga yang pertama kali menjalani ibadah berpuasa sebagai isteri, atau suami, atau ibu... Mesti menarik pengalaman pertama masing2 memulakan ibadah puasa didalam keadaan yang lain dari tahun2 sebelumnya. Ada yang mula nak ajar anak2 berpuasa...dan sebagainya..

Tahniah pada semua yang berjaya menjalankan ibadah puasa

Masa2 ni ada yang teringat kembali berpuasa dizaman2 sebelumnya... bagaimana bangun sahur kali pertama, bagaimana memulakan puasa hari pertama ... bagaimana berpuasa di kampung mertua utk kali pertama... yer, semua orang ada pengalaman pertama berpuasa masing2.... Diingat kembali, dikenang kembali.. ada yang ceria gembira, ada yang sedih....

Yelah, kita tak tau kan... Ada orang kali pertama berpuasa tanpa anak2, tanpa suami, kehilangan isteri, kehilangan ayah dan bonda... Macam baru2 ni di tawau, kali pertama menyambut puasa dengan kehilangan harta benda akibat kebakaran.... Takziah pada mereka semua...

Baiklah.. walaumacamana sekalipun keadaan kita, sedih atau ceria.. Ibadah berpuasa adalah lebih utama... Tuhan menguji setiap manusia itu mengikut pada kadarnya... Maksudnya, kita ini diuji macamana sekalipun, tuhan tahu kita mampu menghadapinya...

Jadi bagaimana nak menghadapi semua itu? (Gembira dalah ujian, Duka juga adalah ujian).. So, Macamana nak menghadapinya? Yang paling mudah adalah, kita mesti tahu dan faham bahawa kita ini adalah orang islam.... Jadi hadapilah keadaan itu sebagaimana seorang islam.....

Macamana tu? Balik pada asalnya kita.... Islam itu tidak lari daripada 2 perkara... iaitu Al-Quran dan Sunnah..... Maka cari dan berpeganglah pada kedua-duanya.... Pasti kita akan jumpai keadaan kita sebagaimana yang diceritakan didalam Al-Quran dan Hadis.....

Naaaaah... Berbalik pada zaman berpuasa.... Lain orang lain cara sambutannya kan... Lain kenanganya kan? Lain juga budayanya kan? Mesti ada yang unik dalam diri anda yang sinonim dengan bulan puasa.......

Kalau di Tawau sabah.... Masih ada lagi kumpulan anak2 muda yang berjalan sekitar kampung dengan lagu2 ala nasyid mengejutkan orang kampung untuk bersahur... Ini bukan unik hanya di tawau, tetapi juga ada setengah2 tempat di semenanjung juga berbuat demikian..... Jadi apa yang uniknya dikawasan tempat anda yang masih diamalkan sehingga kini...

Antara yang menarik berbuka puasa di rumah mertua saya...

Setiap kali bulan puasa, Mertua saya mesti menghidangkan Juadah chinese food..iaitu "Mi Hun Ke" ..... Apa tu? Ye ini bukan bihun yang biasa kita makan.... Nothing significant dengan bihun langsung.... Oh ye, Btw.. Mertua saya adalah orang melayu ... Masa muda2 dulu, bapa mertua ditempatkan di sekolah cina untuk mengajar dan dikawasan penempatan cina.... Dari situ jiran kuarters guru adalah family cina... Hubungan baik kedua-duanya, specially mak mertua saya menyebabkan dia pandai membuat resepi2 masakan cina..... Banyak resepi yang dia tau buat... So, I am blessed with HALAL Chinese food... Yeah it is home made....

So, back to "Mi Hun Ke" (Sebutan org Hokkien)... "Mee Hoon Kueh" sebutan orang cantonese... Errmmm mouth watering even nak menulis pasal menu ni.... Saya belum jumpa anywhere HALAL chinese restaurant serve menu ni....

"Mi Hun Ke" ni adalah kombinasi kuah (something like soup) yang diperbuat daripada stok ikan bilis... sayur dan tepung ... Ni basic dia....haaaa kan bihun langsung tak ada...... lain2 tu nak tambah telur ke, cendawan shitake ke, chicken slice or fish slice ke tak kisah.... So bagi penggemar mi sup or steamboat or chinese food... this meal is among the best dishes you should try.....

Menu ni sedap kalau kita pair kan dengan sambal kicap... or sambal nasik ayam hainan...

Hujung weekend ni nak balik johor.... Nothing beats Mom Home made cook.......!! Yes my Mom in laws is my mom... hehehehe

Okay here we go.... (Picture yg dirembat dari uncle google)




BAHAN2 UTK MEMBUAT DOH



Mula2 tepung kita kena jadikan doh....


Jadi bahan2 tepung tadi kita kena uli untuk menjadikan doh

 

ULI JANGAN TAK ULIIII......



Uli tepung sampai jadi doh mcm ni ye...
 

Doh tepung ni nak buat apa lepas tu? Ermm... mudah je, guna rolling pin leperkan mcm prata dan lepas tu buat mcm gambar bawah ni..



Tarik2 tepung tu ikut suka...size semua just rule of thumb, nothing specific...

 

Dah tarik2 tepung tu nak buat apa pulak? As simple as mee segera... tgk gambar bawah ni...

Kemudian Tarik and koyak ikut size yg boleh makan... and cempak je ke dalam sup / anchovies broth.. Cheewah speaking pulaaak...

 

Sup yg berasaskan stok ikan bilis (jgn guna kiub ikan bilis... guna ikan bilis utk buat stok... jgn malas yee :))

Then rebus until tepung tu masak..... dalam pada tu, cempak laa sayur kegemaran, cendawan shitake or any kind mushroom, isi ikan or ayam.....


Benda ni sangat mudah mcm steamboat yg kita makan selalu je caranya...



Taraaaaa....!! 
Haaaa.... ni lah bentuknya kalau dah siap.... Guaranteed spesel sedaap..... Nak yang halal.. Kena buat sendiri, buangkan yang Haram......


Cuba laaaaa..... So sila enjoy more photo kat bawah ni....

Kat bawaaah sekali ada resepinya...... Uncle google yg supply... brg tak halal dah dikeluarkan.... Kalau ada yg ter miss tu... sila buangkan sendiri ye..... hehehehe

Oh ye kalau ada cerita2 anda yang menarik, boleh laa share2 kat sini.....

RED ARMADA..?? APA TU ?? CER GOOGLE FB RED ARMADA ACADEMY & STUDIO...... ORANG REMBAU.... YEAH... KEEP FIT Y'ALL....




Hurmmm.... succulent nice mee hoon ke









Sumber (http://www.deliciousasianfood.com)

Contrary to the word Mee Hoon being rice vermicelli, the Mee Hoon here is actually a Hokkien word which means flour. This is a soupy dish made using flour dough which has been flatten pancaked-style to small pieces. Some may even identify it as Pan Mee, but this is a home-cooked version and the flour cake is torn into pieces rather than machine-rolled to noodle form.


It is actually quite a healthy dish combining carbohydrates (flour), protein (meat) and fat (little oil is used), fibre (vegetables) and calcium (ikan bilis / dried anchovies). The most important part of this dish is the ikan bilis stock as it gives much flavour to the overall dish. I like to have this for lunch.


This is my recipe for Mee Hoon Kueh (Flour Cake Soup)

Ingredients
200 grammes of flour (add some water and knead into a dough, allow dough to stand for 30 minutes and then separate them into balls about half the size of an egg)
3/4 bowls of ikan bilis (boil in 5 soup bowls of water for 30 minutes to make ikan bilis stock. Discard ikan bilis thereafter)
1/2 bowls of ikan bilis (rinsed)
50 to 100 grammes of chicken or beef tenderloin (marinate with 2 teaspoons light soya sauce)
200 grammes or more of chinese mustard leaves (choy sum / sawi) (washed and cut to bite sizes)
5 pieces dried chinese mushrooms (pre-soaked in 1 bowl of water till soft and cut into strips discarding the stalk / stem. Retain water for cooking)
5 cloves of shallots (sliced thinly)
Oil for frying (preferably palm oil)
2 pinches of chinese salted vegetable (tung choy)

Seasoning
Light soya sauce
Salt to taste

Method


Fry the 1/2 bowls of rinsed ikan bilis in sufficient oil till crispy. Remove and set aside. Discard oil.


Heat up wok and fry the shallots in about 3 tablespoons of oil till golden brown. Remove fried shallots and set aside. With remaining oil, saute pre-soaked mushrooms for 1 minute (add 1 teaspoon of light soya sauce whilst you saute the mushrooms). Add sliced chicken or beef tenderloins and stir-fry till almost cooked.


Add ikan bilis stock and water (used to soak mushrooms) and bring to boil. Meanwhile, using a rolling pin or bare hands, flatten the balls of dough invidually to make flour cake.


When soup is boiling (and keep it boiling throughout), tear flour cake to bite sizes (say approximately 5cm x 3cm) and throw them into the soup. Stir occasionally. Once you’ve finished with the flour cakes and with soup boiling, chuck in the chinese mustard leaves and stir for about 30 seconds whilst adding seasoning and salted chinese vegetables to taste.


Dish up in bowls (you’ll get about 4 bowls here) and sprinkle fried shallots and fried ikan bilis over the soup prior to serving.

0 comments:

Post a Comment

Search

Blog Archive

Ads